Implantat

Anledning till att en eller flera tänder har förlorats kan vara många. År av forskning och utveckling har förbättrat och förfinat implantatkirurgin som har lett till att allt fler kan behandlas.

Implantatbehandlingen är en kirurgisk behandling. Vid operationen skruvas ett implantat av titan ner i käkbenet. Tiden för inläkning av skruven i käkbenet är individuellt och varierar från 2-3 månader upp till 9 månader, beroende på vilka anatomiska förutsättningar som ges. Det är dock först efter cirka två år som läkningen kan bedömmas vara fullständig. Om käkbenet inte skulle vara tillräckligt brett eller högt för att sätta en implantatskruv är det möjligt att operera in benstimulerande protein. Detta görs för att förstärka benet runt implantatskruven. Implantatskruven utgör således en konstgjord rot som tandläkaren kan fästa tandkronan på. När implantatskruven kan belastas med tandkronan (dvs. när den/de nya tänderna kan sättas på plats) beror på käkbenets kvalitet och hur många implantat som opererats in. I regel sker detta inom 2-3 månader. Om operationen krävt benstimulerande protein blir läkningen förlängd till ca 6-9 månader.

Riskerna och komplikationer med implantatoperationer är små, det finns dock vissa faktorer som kan påverka prognosen för implantat, däribland rökning, svårinställd diabetes, tandlossningshistorik och eftersatt munhygien. Endast 0,5% av inopererade implantatskurvar förloras. Om en implantatskruv mot förmodan skulle lossna utförs en ny operation.